2016-03-12 Dans, film, samtal och performancekväll

 Dans, film, samtal och performance

Lördagen den 12/3 kl. 19:00

arrangerar vi i samarbete med Louise Kvarby en kväll med dans, film, samtal och performance på Rökridån.

  Välkomna

  Louise & piak

Medverkande

Linus Ersson & Anna-Tora Jonasson, Yolanda Alonso Bothén, Anna Lord, piak och Louise Kvarby

Program

Louise inleder

Vasa blues                                       piak & Kai Eng                      film      4 min
Qualities of Silence                      Yolanda                  performance    15 min
Lagging Sanity                               piak & Marie Klawitter       film       1 min

paus

Processing with trees (Pilot)     Anna                                         film     7 min
Forest Space                                   piak, Louise m.fl.                    film     4 min
Improvisation as a performance art    Yolanda                      film   15 min

paus

Body & Clay                                    Linus & Anna-Tora              film  5-10 min
Sarandra Sanity                            piak & Marie Klawitter       film       5 min
Försök nr 4 av ett omöjligt projekt  Louise  film/performance     12 min

paus och ev. extranummer 😉

 

Programkommentarer
Vasa blues  –  piak & Kai Eng

The first of three short duos shot in Vasaparken, Stockholm 2009.  The pieces are improvised using elements of a simple score that is reused in several takes with small variations and different audio.  The audio are random selections of prerecorded tunes from piak’s collection (radio piak).  Concept and dance by Kai Eng & piak.  Video by piak.

More Kai Eng

Qualities of Silence  –  Yolanda Alonso Bothén

Performance with projected Calligrafies.  An invitation to listen and watch. ”El Silencio de la nieve. El Silencio de una casa. El Silencio de un bosque. El Silencio de un extraño”

Lagging Sanity  –  piak & Marie Klawitter

”Rationality always seems better after the fact.”

Dance installation by Marie Klawitter & piak, recorded at Rökridån, Stockholm, November 2014. Audio excerpt from ”Lagging Delays” synthesised drone by piak.

 More Sanity

Processing with trees (Pilot)  –  Anna Lord

Processing with trees (Pilot) is a no-budget production made by Anna Lord. Intended as the brainstorming piece of a sequel of video-works.

Abandoning the studio and theatre space and turning to nature.
Listening to trees. Metamorphosing into stone.
Following the ever curving and undulating.
Slipping on ice, stumbling on stones, sliding in snow.
Lying in heather rain on my face.
Burned out from modern life
People
Soaking in the sun.

Forest Space  –  piak, Louise Kvarby m.fl.

Fake primitive ritual improvised in overheated inland forest of the island of Ven July 2008.  Concept by Louise Kvarby.  Dance and camera by Lennart Borgman, Fia Edlund, Louise Kvarby, Sofia Nordgren, Barbara Schwanheusser, Svante Wagenius & piak.  Wacky editing and sound selection by piak. Music by Ben Simons.

Improvisation as a performance art  –  Yolanda Alonso Bothén

Short version of a documentary filmed in Estonia 1997. Rehearsals and performances of the project ”The tale of the tail” Lava- Dansproduction Benno Voorham in the theater of Viljandi and The Pupil’s House in Parnü.

Dancers: Benno Voorham, Sybrig Dokter, Katarina Eriksson and Maria Mebius Schröder. Music: Christer Bothén. Video: Yolanda Alonso.

Body & Clay  –  Linus Ersson & Anna-Tora Jonasson

”Body & Clay” är ett pågående samarbetsprojekt mellan danskonstnären Anna-Tora Jonasson och den keramiska konstnären Linus Ersson.  I projektet undersöker vi kroppens och lerans begränsningar och möjligheter där mötet dem emellan är centralt.  Olika aspekter som både kropp och lera förhåller sig till såsom åldrande, gränser och upplösning av – och förhållande till normer.  Minnen, känslor och förhållande till genus finns också inbakade.  Vi människor bor i våra kroppar och de finns i världen, vi bär dem med oss vart vi än befinner oss. Lera är ett material som har vissa likheter med kroppen, såsom att den innehåller vatten i olika grad och beter sig olika beroende på mängden vatten.  En lera med väldigt mycket vatten i sig kan en finna i katastrofer t ex. sprucken lera ser en på ställen på jorden drabbade av torka, osv.  Alltså finns det även en koppling till den stora ”kropp”, jorden, som vi bor på.

Verket som presenteras här  är en film där konstnärerna med en form av turtagning bearbetar/möter/relaterar sina kroppar till en 10 kilos lerklump.  Resultatet är ovisst, spontant och improviserat, men även ibland med en befriande humor då under de första försöken konstnärerna ibland hörs skratta i bakgrunden då något oväntat sker eller mötet mellan lera och kropp tar sig igenkännbara uttryck ur det verkliga livet.  Exempelvis sensuella eller aggressiva känsloyttringar.

De kladdiga ljud, smekningar och smällar som blir av kroppens möte med den blöta leran, konstnärernas rörelser och steg i det tomma rummet och deras reaktioner till den andres möten har i de första filmerna bildat en intressant ljudbild.

Sarandra Sanity  –  piak & Marie Klawitter

”Exorcise, through passionate invocation and fearless expression!”

A dance installation by Marie Klawitter & piak, recorded at Rökridån, Stockholm 2014. Sarandra from Madagascar by Tefa de Besakoa, excerpts from soundtrack of documentary ”Nosy Hira” by Luc Bongrand © 1998, used with kind permission

More piak

Försök nr 4 av ett omöjligt projekt  –  Louise Kvarby

En dans och film performance som rör sig mellan det personliga och det allmänna, det fiktiva och det dokumentära. Det är en del av ett större verk som blandar dans och dokumentärfilm och delar har visats tidigare på Supermarket, i Sandviken och på Tegelscenen under 2015.

Dans, regi och koreografi: Louise Kvarby
Musik: Le Trio Joubran
Text: Stuart Hall
Kameraarbete: Christian Rossipal, Louise Kvarby
Redigering: Louise Kvarby

Pappa